Протодякон от Руската православна църква зад граница (към Московската епархия) е

...
Протодякон от Руската православна църква зад граница (към Московската епархия) е
Коментари Харесай

Осем московски свещенници са заразени с коронавирус

Протодякон от Руската православна черква зад граница (към Московската епархия) е умрял вследствие болест с ковид, оповестява руският Телеграм-канал „ Религия сегодня “. Александър Гусев е служил в храма на Светите царски мъченици в американския град Рино, Невада. Съобщението за съществуването на ковид при него е получено на 2 април, а на 9 април свещенослужителят е умрял. 

За още осем свещеници от Московската епархия на РПЦ с положитени проби за ковид, оповестява петербургския информативен портал „ Фонтанка ”, като цитира Телеграм-канала на работната група при Патриаршията по съгласуваност на активността на църковните институции в изискванията на разпространяване на COVID-19.

Освен осемте, обявени на 9 април, още трима техни сътрудници са посочили признаци на ковид, само че диагнозите им чакат потвърждение. Работната група прецизира, че COVID-19 е открит в чиновници в пет разнообразни храма и се обръща към всички вярващи с молба да се молят за здравето на боледуващите и да съблюдават ограниченията за битка със болестта.

Но наподобява, че нито ограниченията, нито молитвите са задоволително ефикасни против COVID-19.  Дори обиколката на Москва с чудотворната икона на Богородица „ Умиление “, която съветският и Московски патриарх Кирил направи за избавление от новия коронавирус в черен автомобил със затъмнени стъкла, не оказва помощ.   

Ден по-рано на 8 април, украинският тв канал СТБ разгласи резултатите от тестванията за ковид, направин на монасите от Киевско-Печорската лавра - 30 от 44 монаси в Лаврата са дали позитивен резултат. Резултатите от проучването на 58-годишния шеф на манастира, Вишгородския и Чернобилски митрополит Павел, към момента не са оповестени публично.

По-рано самият свещеник съобщи, че Киевско-Печарската лавра е затворена за гости.  Коментирайки информацията за възможно заразени измежду монасите, той разумно отбеляза, че те „ не са ангели “ и също са податливи на заболявания. Но още по-рано имитрополит Павел беше призовал вярващите да пренебрегват карантината и да дойдат да си вземат причестяване: „ Млади и остарели, всички елате в храма да се прегърнем! ”.

Вчера московският кмет Сергей Собянин е подписал декрет за краткотрайна възбрана за посещаване на московските гробища, с изключение на за присъединяване в погребения. Традиционно в Русия на Цветница църквите се изпълват с хора с върбови клончета, а в Москва към 1 милион души минават и през гробищата. 

Да напомним, че за разлика от всички други вероизповедания, РЦП отхвърли да затвори своите храмове, само че в обособените райони локалните управляващи ползват разнообразни подходи. Губернаторът на Санкт Петербург Алексей Беглов забрани визитите на църкви и други религиозни организации за всички, с изключение на техните чиновниците още на 26 март. Как тъкмо Руската черква ще чества Великден на 19 април, ще зависи от съответната епидемиологична обстановка във всеки район на Русия, съобщи заместник-ръководителят на отдела за връзки с медиите в църквата Вахтанг Кипшидзе. " Русия е огромна страна, има райони, в които няма нито един случай на болест, тъй че е мъчно да приказваме за общо решение “, сподели той. 

В Гърция взеха решение  да отсрочат празнуването на Великден за края на май. Църквата в Антиохия (за територията на Сирия, Ливан и други страни от Близкия Изток) ще организира служби на 19 април, само че зад затворени порти.

От РПЦ акцентират, че няма  няма да анулират Великден заради епидемията. “Великден е празнуван по време на чума, война и други бедствия, ще го честваме и в този момент “, сподели ръководителят на отдела за връзки с медиите Владимир Легойда. Въпросът е по какъв начин. 

„ Трябва да сме готови за обстоятелството, че е допустимо да се наложи да се ограничим с гледане на патриаршеската работа по малкия екран ”, сподели съобщи в четвъртък митрополит Иларион, началник на Синодалния отдел за външни църковни връзки., отговаряйки на въпроси в портала. Той добави, че Великденска работа не се анулира, само че решението дали вярващите ще могат  да влязат в храма, ще бъде оповестено от патриарха според от развиването на епидемиологичната обстановка.зависимост от развиването на епидемиологичната обстановка.
В най-голямата московска катдерала “Христос Спасител ” на 7 април, за първи път в най-новата история на богослужението за Благовещение бе извършено без енориаши.

Иначе и РЦП, също като БПЦ „ приема съществено опасността от разпространяването на ковид и на духовенството са дадени указания по какъв начин да съблюдават разпоредбите за сигурност по време на богослужението ”, оповестява синодалният отдел за връзки с медиите. И в Москва дезинфекцират най-целуваните икони и лъжиците за причестяване.  И съветският патриарх, също като нашия (или обратното) приканва вярващите да се молят от домовете си и разпорежда още по-строги защитни ограничения и отстояния в църквите - още предишния месец.

Но има и някои сериозни разлики - тук-там като Петербург, управляващите са доста по-смели от нашите и към този момент не разрешиха визитите на храмове. Втората е че до момента в който в българските православни църкви „ Божията берекет изгаря всички микроби и болестта е невъзможна ”, както изясни вчера Ловчанският митрополит Гавраил, очевидно в Русия и Украйна тази отбрана не работи. Господ е българин? Впрочем някои правил ли е тестванията на чиновниците на БПЦ? Или щабът на ген. Мутафчийски ще остави това за след Великден?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР